Bölüm Hakkında Genel Bilgi: Siirt
Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü 2021-2022 güz yarıyılında
öğrenime başlamıştır. Bölüm Siirt Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve
Yüksekokuluna bağlıdır. Program kapsamındaki dersler Siirt Üniversitesi Kezer yerleşkesinde yer alan İlahiyat
Fakültesinde yürütülecektir. Programın bölüm başkanı Dr. Öğretim Üyesi Serkan
GÜN’dür.
Bölüm Öğrenme Hedefleri:
·
Uluslararası alanda rekabet edebilecek, en az
iki dili çok iyi düzeyde bilen gastronom yetiştirmek,
·
Gastronomi alanındaki yenilikleri sürekli olarak
inceleyen, alanda araştırmalar yapan yiyecek içecek alanına hâkim bireyler
yetiştirmek,
·
Ulusal ve uluslararası alanda gerek kuramsal
gerekse uygulamaya dönük araştırma sonuçlarını yayın haline getirmek ve bu
amaçla bilgi üretimine katkıda bulunmak,
·
Ulusal ve uluslararası alanda turizm eğitimi
veren, benzer statüdeki eğitim kurumları ile iş birliği yaparak, gerek
öğrencilerin daha iyi yetişmesi ve gerekse öğretim elemanlarının bilgi düzeyini
arttırmak için çalışmalarda bulunmak,
·
Sektörü ilgilendiren konularda ulusal,
uluslararası düzeyde toplantı, seminer, kongre düzenlemek ve diğer kurumlar
tarafından düzenlenen toplantılara aktif veya dinleyici olarak katılmak,
·
Topluma açık, sürekli eğitim programları
düzenleyerek ve eğitim potansiyelinden toplumun da yararlanmasını sağlayarak
toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak,
·
Bölgedeki gastronomi faaliyetlerinin
sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamaktır.
Bilimsel ve
Mesleki Yeterlilikler:
Bilgi (Program Yeterlilikleri): Siirt
Üniversite Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü yapısal olarak üç ana akademik
disiplini bünyesinde barındırmaktadır. Bu disiplinler gastronomi, turizm ve
işletmeciliktir.
Beceri
(Alan Yeterlilikleri): Öğrenciler yaratıcı, eleştirel ve bilimsel
düşünme, sorgulama, araştırma ve problem çözme becerilerinin gelişimi için
uygun yöntem ve teknikleri kullanır. Turizm sektöründe ihtiyaç duyulan mesleki
teknik bilgileri (ekipman kullanımı, otomasyon, bilgisayar programları,
enformasyon sistemleri) kullanma becerisine sahip olur.
Kariyer/İstihdam
Olanakları: Mezunlar, yiyecek ve içecek işletmeleri, turizm işletmeleri
ve diğer işletmecilik alanını kapsayan özel ve kamu sektörlerinde iş olanakları
bulabilmektedirler. Ayrıca lisansüstü eğitime yönelerek akademik kariyer
olanakları bulmaktadırlar.